Proses ile ilgili çalışır;
- Belli bir dizi girdiyi, müşteri için belli bir çıktıya dönüştüren, tanımlanabilen, ölçülebilen ve birbirine bağlı değer yaratan faaliyetler dizinine proses denir.
- Proses, karakterize edilen, birbiriyle ilişkili, iş faaliyetleri kümesinden.
- ekipman, malzemeler, malzemeler ve gerekli unsurların bir toplamıdır.
- İşletme odaklı, işletme çıktılarına dönüştüren etkinliklerin birleşimidir.
- Prosesler, üç temel faaliyetler çeşidinin bir kompozisyonudur: Değer yaratan yeni müşteriler için önem taşıyan faaliyetler; temel olarak fonksiyonel, departmantal veya örgütsel sınırlar arasında iş akışıını düzenlemek faaliyetler; kontrol faaliyetleri.
- Bir organizasyonel süreci, başı ve sonu belli olan iş demektir. Yani bu işi yapmak için gerekli alt işlerin ve detay işlerin oluşturduğu kümedir.
- Prosesler, en yalın açıklamayla, bir kullanıcının müşterileri için Óne yapılırÓ dır.
- Prosesler, tüm ürün / hizmetini yaratan mantıksal iş toplamıdırlar.
- Bir iş prosesi, bir veya birkaç çeşit girdinin alınıp bunlardan müşteri için değer hizmeticak bir çıktının yaratıldığı faaliyetler toplamıdır.
- Prosesler, birbirini izleyen durum analizlerinin analizinden doğarlar, yani bir süreç, ilgili bir veya daha fazla varlığını değiştirmek yoluyla, girdilerin çıktılara dönüştüğü faaliyetler dizisidir.
- Proses mantık zincirinde bir iş akışıdır.
- Bir müşterisi kesinlikle vardır. Ayrıca süreçin kendiside müşteri olabilir.
- Proses fonksiyonlarüstü bir yapıdadır.
2.Proses Kavramı
Kullanılabilir tanımlamak da anlaşılacağı gibi süreç işletme içinde belli işlevler dahil olabilir. Tüm süreçlerde ortak üç özellik vardır.
- Dönüştürme: Prosesler girdiyi daha değirli bir çıktıya dönüştürebilirler. Fiziksel dönüşümde, ortaya somut bir ürün çıkarken bilgi dönüştürmede kullanılır işlenerek bilgi içindir.
- Geri besleme kontrolü: Proseslerin olduğu ortaya çıkacak şekilde tekrar veri olarak girmesi Ógeri beslemeÓ olarak adlandırılır. Geri besleme kontrolü, önlemin kontrolden çıkmasını engeller.
- Üyelanabilirlik: Bir prsosesin varsayılanlarca aynı şekilde işleme özelliğidir.
3. Proses Özellikleri
- Tanımlanabilen: Prosesin temel unsurlarının belirlenebilmesi özelliğidir.
- Ölçülebilen: Prosesin performans ölçüt / göstergeleri ile izlenebilme özelliğidir.
- Yinelenebilen: Proses işlemleri geçiren aynı ve / veya değişen girdilerin işlenmesi içindir oluşan çıktının müşteri ihtiyaçları ve beklentileri sürekli karşılayabilme özelliğidir.
- Kontrol işlemiilen: Proses sorumlularının süreçin çalışması hakkında her zaman için bilgi sahibi olabilmesi ve düzeltilmesi için düzeltici faaliyetleri yerine getirebilmesi özelliğidir.
- Katma değer yaratan: Prosesin, çıktının kalitesi ve çıktıyı kullanan müşterinin tatmini üzerinde olumlu etki yaratabilme özelliğidir.
4. Prosesin Temel Unsurları
- Tedarikçiler: Prosesin girdilerinin bir veya birkaçını temin eden kişi ve / veya kuruluşlardır. Tedarikçiler organizasyon için veya dışından olabilir.
- Girdiler: Girdiler, işlemin dönüşümü içindada kullandı unsurlardır. Proseslerde 3 çeşit girdi gözlenebilir. 1. Fiziksel girdiler (Örn: hammadde, malzeme, makina), 2.Destek (Örn: personelin eğitimi), 3.Bilgi (Örn: Müşteri beklentileri)
- Çıktılar: Prosesin herbir işlemi bir tür çıktı işlemi. Çıktıların, bir prosesin dönüşüm sağlayarak ürettiği unsurlardır.
- Müşteriler: Müşteriler süreç çıktılarını alan noktalardır.
- Proses performans ölçütleri: Prosesin müşteri ihtiyaç ve beklentilerini karşılama derecesini ölçmeye yarayan göstergelerdir.
- Müşteri ihtiyaçları ve beklentileri: Proses çıktısı olan ürün ve hizmetler konusunda müşteri tarafından veya müşteri adına tanımlanmış özelliklerdir.
- Proses aktiviteleri: Proses içinde, çıktılara dönüştüren proses içerisinde yer alan faaliyetlerdir.
Yorumlar
Yorum Gönder